Îngrășăminte fabricație Mifalchim Group pentru culturile cerealiere și de plante tehnice
După azot, fosfor și potasiu, sulful este cel mai important element care favorizează metabolismele vegetale, activitatea protoplasmei și potențialul redox al celulelor. Absorbit radicular sub formă de ioni de sulf, acesta se translocă spre frunze și inflorescențe, având o implicare esențială în metabolismul vegetal.
Uneori, deficitul de sulf duce la o slabă asimilare a îngrășămintelor cu azot.
Sulful organic utilizat în rețetele Mifalchim Group are rol de metabolizant al nutrienților, mărind posibilitatea de asimilare a plantelor, micșorând volatilitatea produsului la temperaturi pozitive, reglând pH-ul solurilor acide, prevenind în același timp posibilitatea apariției factorilor de atac. Sulful organic care peliculizează granula de uree din produsul Azosulf Uree Tip MIF are rolul de a micșora volatilitatea produsului (ureea la 12-14°C are tendință de volatilizare) și de a întârzia solubilizarea acesteia astfel încât rădăcina plantelor va reuși să absoarbă o mai mare cantitate de azot total, deci se va dezvolta mult mai bine, având o rezistență mult mai bună la factorii de atac.
Același microelement (S) se regăsește în formularea produselor Polisulf Tip MIF, Sulf Calcic Tip MIF și Azosulfocalcica, produse ce au în componență ca microelemente Sulful, Calciul și azotul nitric din uree 46%. Testele de laborator și testele de eficacitate în cultură au evidențiat calitățile superioare în ceea ce privește metabolizarea produselor azotoase. Astfel, dacă pentru îngrășămintele simple sau complexe pe bază de azot, randamentele de asimilare a azotului de către plantă sunt de 35-37%, formulările produselor noastre și implicit prezența Sulfului în rețetă în proporțiile stabilite și confirmate de institutele de cercetare au dus acest randament la 64%. Acest fapt permite consumuri înjumătățite de produse azotoase cu efecte și randamente superioare, principalul beneficiu fiind acela că solurile nu vor mai fi agresate de cantități neconsumabile de compuși azotoși (nitriți, nitrați) care în timp pot afecta sănătatea umană și a culturilor.
În acest sens, Mifalchim Group a formulat diverse rețete cu care obținem și efecte de insecto-fungicide, insecto-acaricide și stimulatoare de vegetație, sulful fiind un foarte bun stimulator de vegetație în sensul antrenării celorlalte microelemente existente în sol, transformându-le în formă proteică ceea ce este necesar în procesul de fotosinteză a plantei, implicit a dezvoltării sănătoase a rădăcinii, tulpinii, frunzei și viitorului fruct ce urmează a fi recoltat.
Consumul de sulf, calciu, fosfor, potasiu asigură o dezvoltare foarte bună a pulpei fructului și a membranei exterioare ce protejează fructul de posibile fermentații, asigurând și rezistență la depozitare.
În urma testelor de eficacitate ale produselor mai sus menționate au rezultat randamente și sporuri de producție după cum urmează:
I. Azosulf Uree Tip MIF (Raport de testare nr. 3270 din 15.11.2011)
- la grâu de toamnă: + 669 kg boabe/ha – spor de 20,6% față de martorul nefertilizat
- la floarea soarelui: + 691 kg semințe/ha – spor de 33,8% față de martorul nefertilizat
- la tomate: + 7914 kg fructe/ha – spor de 36,2% față de martorul nefertilizat
- la cartof: + 9738 kg tuberculi/ha – spor de 38,3% față de martorul nefertilizat
- la sfecla de zahăr: + 16051 kg rădăcini/ha – spor de 38,6% față de martorul nefertilizat
II. Sulf Calcic Tip MIF (Raport de testare nr. 5739 din 14.12.2018) – concentrație 1%
- la grâu: spor de + 410 kg/ha față de martor (N80P80)
- la rapiță de toamnă: spor de + 483 kg/ha față de martor (N80P80)
- la măr: spor de + 6.640 kg/ha față de martor nefertilizat
Calcule economice pentru fertilizarea unui hectar de grâu de toamnă cu produsul RO-Îngrășământ Azosulf Uree tip MIF
1. Costuri produs martor (Uree 46%N) = 5 lei/kg
Doza: 250 kg = 1.250 lei/ha
Randament maxim 37% => Planta asimilează 17,02% N
2. Costuri Azosulf Uree Tip MIF (38%N + 15%S) = 5,5 lei/kg
Doza: 200 kg = 1.100 lei/ha
Randament = 64% => Planta asimilează 24,32% N + 9,6% S transformate în formă proteică
Concluzie:
Aplicând produsul RO-Îngrășământ Azosulf Uree Tip MIF pe zăpadă sau în mustul zăpezii (în perioada februarie-martie) la cultura de grâu de toamnnă, realizăm o economie de 150 lei/hectar cu asimilare superioară de N de către plantă (+7,3%) și randament de producție superior (+20% = aprox. 600 kg grâu boabe/ha) față de tratamentele clasice cu uree.
În plus, fertilizarea cu Azosulf Uree Tip MIF asigură diminuarea cantităților neconsumabile de compuși azotoși (nitriți, nitrați) care în timp pot afecta sănătatea umană și a culturilor prin contaminarea rețelelor de ape subterane.
Add comment