Tratamente propuse de Mifalchim Group în perioada iernii sau a ieșirii din iarnă în culturile de viță de vie și pomi fructiferi

    Întrucât în ultimii ani observăm modificări climatice importante, modificări ce în arealul sud-est european se manifestă prin alternanța de zile cu temperaturi foarte ridicate, diferențe foarte mari de temperatură între zi și noapte, sau perioade mai îndelungate de zile cu temperaturi pozitive spre foarte pozitiv (și de peste 18°C) dar și umiditate suficientă, urmate de perioade cu temperaturi foarte scăzute (și -25°C) și curenți de aer foarte agresivi (cu viteze de peste 70-100 km/h), suntem nevoiți să adaptăm tratamentele ce se efectuează în vii și livezi de maniera în care plantațiile de viticultură și pomicultură să câștige în rezistență biologică, fapt ce poate determina diminuarea efectelor stresului termic ce se poate instala datorită factorilor anteriori enunțați.

    Luând în considerare experiența și rezultatele concrete obținute în culturile de pomicultură și viticultură, raportându-ne la condițiile climaterice mai sus-menționate recomandăm ca după faza de tăiere în pomicultură și viticultură să efectuăm tratamentul cupric în vederea cicatrizării corzilor și a crengilor, a îndepărtării reminiscențelor de boli foliare (mană, monilia) și factori de atac (ouă de iarnă, larve, acarieni, San Jose) și totodată să eliminăm pe cât posibil stresul termic datorat condițiilor vitrege de temperatură. Tratamentul cupric constă în utilizarea unei soluții cu concentrație în Cupru metalic de 3% și un pH de 5-5,2 obținută din amestecul produselor Sulfat de Cupru Tip MIF (RO Îngrășământ) ph 3,5 ce conține microelementele Cupru în procent de 24,5% și Sulf în procent de 10% cu fungicidul Zeamă Bordeleză tip MIF ph 7 ce conține substanța activă Cupru metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat si microelementul Calciu, elemente de compoziție ce au rolul eliminării bolilor foliare mai sus amintite dar și o rezistență biologică la factori agresivi de mediu, în proporție de 50- 50%.

    De exemplu, pentru 100 litri de soluție de stropit utilizăm 1,5 kg Sulfat de Cupru Tip MIF (RO Îngrășământ) și 1,5 kg Zeamă Bordeleză Tip MIF.

Pentru a elimina și situația de stres termic, în rețetă se recomandă a se adăuga minim 5% Soluție Cuprică Antiîngheț Tip MIF, concentrație de produs comercial ce conține în principal microelementul Carbon într-un procent suficient ce poate ajuta plantația, pe lângă rezistența biologică a sa în această perioadă (-14,-16°C), cu un plus de protecție de minim 5÷6°C, situație în care anulăm foarte mult din efectele distructive ale temperaturilor negative.

       În momentul în care plantațiile încep să înmugurească recomandăm ca tratament foarte important utilizarea unei soluții ce conține produsul comercial Polisulf Tip MIF în concentrație de 5%, produs cu caracter fungicid, acaricid și insecticid, în vederea stopării posibilității de dezvoltare a făinării, a eliminării totale a ouălor de iarnă ale acarienilor, San Jose, Podosphaera leucotricha, Tetranychids mites, în asociere cu Soluție Cuprică Antiîngheț Tip MIF în concentrație de 5% întrucât suntem în perioada ieșirii din iarnă înspre începerea noului sezon vegetativ, perioadă în care avem dese variații de temperatură și umiditate. Polisulf Tip MIF are rol și de întârziere a înfloritului cu maxim 5-6 zile.

    Utilizând produsul aditiv Soluție Cuprică Antiîngheț Tip MIF se micșorează volatilitatea soluției de stropit astfel că remanența tratamentului se mărește de la 7 la 10 zile de la aplicare.

    Urmărind evoluția dezvoltării mugurilor până când aceștia crapă spre înflorit și în situația de avertizare privind prezența temperaturilor negative putem utiliza ca rețetă de tratament și protecție produsul Polisulf Tip MIF în procent de 2% în asociere cu aditivul Soluție Cuprică Antiîngheț Tip MIF în procent de 5%, performanțele acestei rețete constând în a proteja plantațiile la temperaturi de -5 până la -6°C.

    Tratamentul cu produsul fitosanitar Polisulf Tip MIF are rolul de diminuare până la eradicare a reminiscențelor de făinare, monilioze, rapăn, putregai cenușiu, San Jose, acarieni, păianjen (ouă și larve). Totodată, se diminuează bazinul de bacterii glasogene (Pseudomonas syringae și Erwinia herbicola) ce se dezvoltă la nivelul ramurilor în pomicultură și al corzii în vița-de-vie. Aceste bacterii au efectul de cristalizare prematură a apei la temperaturi mai scăzute de -10°C, perioadă în care, din cauza curenților de aer cu viteze mai mari de 50 km/h pot dubla efectul de îngheț, ceea ce va influenta negativ dezvoltarea ulterioară a plantei în perioada de vegetație ce urmează.

    Pentru perioada de iarnă-primăvară, când în pomicultură se practică văruitul trunchiului de pom, Mifalchim Group propune ca soluție tehnică utilizarea produsului Sulf Calcic tip MIF. Acest produs are rol de îngrășământ care, datorită conținutului de minim 25% Sulf și minim 10% Calciu, asigură o dezvoltare a rădăcinii plantațiilor și o valorificare superioară a nutrienţilor (azot, fosfor, potasiu) ce se regăsesc în sol, mărindu-le randamentul de la 35-37% la peste 64%. Sulful, fiind cel mai bun metabolizant al nutrienţilor, asigură îndepărtarea rozătoarelor datorită mirosului de hidrogen sulfurat degajat prin volatilizarea soluției, are efect fungic, acaricid și insecticid datorat descompunerii sulfului elementar ca fungicid de protecție, situație în care se întrerupe transferul electronilor, cauzând reducerea sulfului în hidrogen sulfurat H2S. Sulful formează un strat protector care inhibă germinarea sporilor, insectele, larvele si ouăle de insecte fiind eliminate datorită alcalinității hidraților și a sulfiților care generează un efect caustic asupra tegumentului insectei, afectându-i traheea și căile respiratorii, cauzând moartea prin sufocare.
    Sulful Calcic înlocuiește cu foarte mare succes alte produse pe bază de var, pastă, praf sau zeamă de var, a căror utilizare dă rezultate inferioare produsului prezentat.
    Reminiscențe de boli foliare și factori de atac precum făinare, Monilinia, rapăn, ouă, larve, păianjeni, acarieni, San Jose din sezonul anterior, pot fi eliminate foarte simplu, asigurând condiții prielnice dezvoltării plantațiilor în noul sezon vegetativ.
    Distribuția se face prin stropire până la umectare completă, utilizând concentrații de 3-5% în repaus vegetativ și 1% în perioada de vegetație pentru culturile de viticultură, pomicultură, grâu, rapiță, floarea soarelui.

    Produsul poate fi folosit și ca dezinfectant al solului pentru sere, solarii, etc. utilizând o concentrație de 5% (5kg la 100L soluție). Aplicarea se realizează prin irigare sau stropire a solului ce a fost în prealabil afânat prin discuire sau arătură. Înființarea de noi culturi se face la minim 21 de zile de la aplicare.