Fructele infectate au puncte brune, de cel mult 1 mm în diametru, în jurul cărora se menține o zonă verde, mai intens colorată decât restul fructului.
La palparea fructelor se constată că țesuturile atacate sunt bombate.
Fructele coapte nu pot fi atacate de această bacterie, ce nu evoluează datorită pH-ului acid al acestora.
Atacul bacteriei poate fi semnalat pe coada frunzelor, pe tulpină, pe flori și chiar pe fructe, dar numai până când acestea au 3 cm în diametru.
Bacteria se transmite, de la un an la altul, prin semințele infestate, pe care sunt bacterii.
Primele infecții pot proveni și de la bacteriile din sol, unde acestea pot supraviețui în resturile de plante bolnave, dacă solul este umed și temperatura nu scade sub 4°C.
În solurile alcaline, sărace în substanțe nutritive, bacteriile pot supraviețui mult timp.
Apariția rănilor mici produse de vânt și insecte pe timp umed, favorizează instalarea atacului, atât la tomate, cât și la ardei sau vinete.
Recenzii
Deocamdata nu sunt recenzii