Apariția focului bacterian al rozaceelor este favorizată de întrunirea următoarelor condiții meteorologice: vânt, precipitații, umiditatea atmosferică ridicată și o temperatură atmosferică între 10 și 30ºC.
Se pare că atacul de foc bacterian al rozaceelor are o oarecare ciclicitate (o dată la 7-8 ani), ciclicitate determinată totuși și de condiții meteo favorabile, dar în ultimii ani agresivitatea focului bacterian al rozaceelor este permanentă – anuală, pe speciile de gutui, păr și măr.
Primele semne apar încă de la înflorit, florile care abia au legat se ofilesc și se usucă, capătă o culoare brun-negricioasă.
De la floare, bacteria trece la lăstari care se ofilesc și capătă culoarea brună, pe aceștia apar și scurgeri de exudat bacterian.
Fructele mici capătă în totalitate culoarea neagră sau brună.
Pe fructele mari apar pete negre sau brune și exudat bacterian (secrețiile bacteriei).
Pomii atacați de foc bacterian arată ca și cum ar fi fost pârjoliți de foc.
Bacteria poate conduce la uscarea livezilor în doar câteva luni.
Recenzii
Deocamdata nu sunt recenzii