Sulfatul de Cupru tip Mif este unul dintre cele mai vechi produse utilizate in agricultura.În România în general fermierii recunosc sulfatul de cupru sub denumirea de „ piatra vanata ”. Părinţii şi bunicii noştrii foloseau piatra vanata pentru a prepara „zeama bordeleză” cu care apoi stropeau vita de vie, castravetii şi roşiile din grădină.

Cu ce diferă stropirile din iarnă de restul stropirilor de peste an

Aceste stropiri se fac în perioada în care pomii fructiferi sau arbuştii sunt în repaus vegetativ. În această perioadă, plantele nu mai asimilează, ci își blochează nutrienţii gata preparați în celule cu scopul de a creşte concentraţiia de săruri minerale. O celulă concentrată în asimilate va fi mult mai protejată înghețului de peste iarnă.

În perioada de repaus vegetativ ori ce fel de stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi, nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor în respectiva perioadă. Chiar dacă se vor face stropiri cu substanţe sistemice, respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.

Prin urmare, în această perioadă se pot face tratamente cu substanțe, care dacă sunt aplicate în perioada vegetativă ar putea să pună în pericol producția sau chiar vitalitatea pomilor fructiferi.

Sulfatul de Cupru tip MIF aplicată în  repaus vegetativ vs Sulfatul de Cupru tip MIF aplicată în perioada de vegetatie

Sulfatul de Cupru tip MIF se poate aplica atât în perioada repausului vegetal, dar şi în perioada de vegetaţie a plantelor. Diferenţă între cele două perioade de aplicare constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată. Această diferenţă trebuie foarte bine ştiută pentru că dacă nu este aplicat aşa cum trebuie, piatra vanata poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile. Ne vom putea trezi astfel cu întreaga cultură distrusă.

Aplicarea de Sulfat de Cupru tip MIF în perioada de repaus vegetal

În această perioadă se poate administra sulfatul de cupru (piatra vanata) fără ca în amestec să fie adăugat var. Vă rog să urmăriţi reacţia de mai jos, ca să înţelegeţi motivul.

Cu2+SO42- · 5H2O (sulfat de cupru pentahidrat) +H2O (apa)  →  Cu2+ + SO42- (sulfat)

Atunci când amestecați piatra vânătă cu apă, rezultă cupru  şi sulfat. Din cauză că în urma reacţiei rezultă sulfat (SO4), toată soluţia din pompa de stropit va avea un Ph-ul scăzut, deci va fi ușor acidă.

Prin urmare, dacă administrăm Sulfat de Cupru,  fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetație a pomilor fructiferi, aciditatea soluției va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Vă puteți trezi fără recoltă și cu pomii din livadă fără frunze.

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive.

Sulfatul de Cupru tip MIF aplicat dupa efectuerea taierilor din primavara va dezinfecta taietura si va elimina spori ai unor patogeni destul de comuni livezilor noastre  (basicarea frunzelor, monilioza, rapan, fainare).

Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă- început de primăvară, lemnul este matur, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.

Cuprul din soluție însă va distruge agenții patogeni aflați pe tulpinile pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de rezistenta al patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru, va inunda crăpăturile, spațiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile și dăunătorii ascunși.

Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.

Sulfatul de Cuprul tip MIF poate să acţioneze asupra dăunătorilor sau ouălor de dăunători care se ascund pe scoarţă sau sub scoarţa pomilor fructiferi. Totuşi sulfatul de cupru aplicat simplu, netamponat cu var, induce silutiei aciditate ridicata. Sulfatul rezultat proavoacă arsuri ale ouălor, larvelor sau chiar a adulţilor dăunătorilor ascunşi pe coaja pomilor fructiferi.

Sulfatul de Cupru tip MIF aplicat fără var va fi mult mai agresiv asupra patogenilor şi dăunătorilor. Aceasta causticitate va actiona si asupra foliajului. Din acest motiv in perioada de vegetatie,  este „stins” cu var. 

Sulfat de Cupru Tip MIF (RO Îngrășământ)

Produs de uz agricol (denumire populară piatră vânătă) ce conține ca microelemente 24,5% Cupru, 11.5% Sulf, 1% Lauril Sulfonat de Sodiu ce este destinat eliminării carențelor de Cupru, carențe ce duc la dezvoltarea de diverse boli foliare precum mana în culturile de viță de vie, pomicultură, legumicultură, specii floricole: Phylodendron, Ficus benjamina, Pelargonium grandiflorum, arbori ornamentali.

Mod de utilizare:

Produsul se aplică foliar sub formă de soluții diluate de concentrație 1-3% în doză de 10-30kg îngrășământ/ha/tratament pentru viță de vie, măr, tomate, recomandându-se un pH de 5,5-6 unități pH.

Pentru speciile floricole se recomandă o soluție de 0,5%.

CULTURĂ AGENT PATOGEN CONCENTRAȚIE/DOZĂ
Orez Alge în orezării (spyrogira spp.) 10-15 kg/ha
Măr, Păr Rapănul mărului/Rapănul părului 0,5% (la 1500l sol./ha), doză de 7,5 kg/ha
Prun Pătarea roșie a frunzelor (polystigma rubrum) 0,5% (la 1500l sol./ha), doză de 7,5 kg/ha
Legume Septoriza (septoria spp.) 0,75% (la 1000l sol./ha), doză de 7,5 kg/ha
Piersic Bășicarea frunzelor de piersic (traphina deformans) 0,75% (la 1000l sol./ha), doză de 7,5kg/ha
Cartof Mana cartofului (phytophtora intestans) 8 kg/ha
Ceapă, Castraveți Mana cepei/Mana curcubitaceelor 0,5-1% kg/ha
Viță de vie Mana viței de vie (plasmopara viticola) 0,5-1% kg/ha
Cireș Monilioza fructelor (monilina spp.) 0,50%
Piersic, Cais Ciuruirea frunzelor (stigmina carpophila) 0,50%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed