Sorbatul de potasiu este un conservant foarte des folosit în industria alimentară şi este produs prin sinteză chimică. Se comercializează sub formă de cristale albe şi este o substanţă solubilă în apă. Se mai numește și sorbitat de potasiu.

Acesta are rolul de a inhiba dezvoltarea drojdiilor şi mucegaiurilor din alimente şi produse cosmetice.

Efectele consumului de alimente ce conţin sorbat de potasiu

Sorbatul de potasiu a fost subiectul multor studii. Aceste studii au arătat că E202 nu are o toxicitate ridicată nici în cantităţi mari. Acest lucru se datorează faptului că sorbatul de potasiu după ce pătrunde în organism este descompus în apă şi bioxid de carbon în timpul Ciclului Krebs

Efectuează acțiuni eficiente de stabilizare biologică asupra vinului, în special în cazurile în care tehnologiile nu sunt suficiente pentru a garanta un produs stabil din punct de vedere biologic.

Utilizarea acestuia este recomandată vinurilor care conțin rest de zahăr.

Se utilizează pentru stabilizarea sucurilor și a musturilor.

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200. Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Fisa tehnica Sorbat de Potasiu PDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed