Sulful este un produs ecologic. Principalele sale aplicații includ cele legate de agricultură, datorită activității sale ca fungicid, acaricid, produs nutritiv și amendament de sol, precum și cele legate de industrie, cum ar fi anvelopele, industria cauciucului, hrana animalelor și pirotehnica.
Într-un document vechi de 2.800 de ani, Homer descrie utilizarea tipică a sulfului pentru combaterea dăunătorilor. Produsul arderii sale a fost de mai mulți ani dezinfectantul utilizat în spații închise (magazii de nave, depozite, butoaie pentru a îmbătrâni vinul …).
Primul fungicid din istorie
Cu toate acestea, utilizarea sa specifică pentru controlul oidiului (Uncinula necator) nu este descrisă până la începutul secolului al XIX-lea, când un grădinar englez (Forsyth, 1802) a recomandat utilizarea sa pentru controlul oidiumului în livezile cu fructe. Această compoziție cu sulf pentru remedierea bolilor acestor plante se găsește în Tratatul privind cultivarea pomilor fructiferi.
La mijlocul secolului al XIX-lea, această boală s-a răspândit în restul Europei, unde a provocat o scădere accentuată a producției și calității vinului. Dezvoltarea și răspândirea acestuia necesită vreme umedă și caldă, între 20º și 27º și poate fi controlată doar prin aplicarea preventivă a SULFUR, un remediu pe care l-a susținut (Berkeley, 1846) în Anglia, precum și (Duchatel, 1848) în Franța .
De atunci, a fost produsul universal utilizat pentru controlul oidiumului în general, fiind folosit masiv chiar și astăzi și fiind unul dintre cele mai eficiente fungicide.
Importanța în Agricultură
Sulful este un ingredient fundamental al vieții pe pământ. Sulful este prezent în toate culturile și joacă un rol important în metabolismul plantelor. Sulful este esențial pentru formarea de proteine vegetale, aminoacizi, unele vitamine și enzime.